27 Kasım 2013 Çarşamba

LEZZET SIRLARI



 
   Yapılan seyahatlerin vazgeçilmez unsurudur nerede ne yenileceği. Gezi öncesi yapılan ön araştırmalarda, o yörenin lezzetlerinin hangi lokantalarda yenilmesi gerekliliği mutlaka not edilir. Gezi zamanı kısıtlı ise normalde yenilen üç öğün rahatlıkla beş öğüne çıkarılabilir. Aynı anda birçok lezzetin tadına bakabilmek adına masadaki kişilerle yakınlık derecesi gözetmeksizin farklı yemek siparişi verilerek, her tabaktan birer çatal almak suretiyle, bütün menüyü sipariş etmek üzere anlaşmaya varılır. Masa tıka basa dolu da olsa mutlaka yan masadakilere ne geldiği göz ucuyla gözetlenir ve ''ay şundan da mı isteseydik, nefis görünüyor'' diye iç geçirilir. 

   Antep'e gidip de oranın lezzetlerini yerinde yeme arzusu ile yanıp tutuşurken, elde olmayan teknik  nedenler dolayısı  ile bu dileğimizi bugüne kadar gerçekleştiremedik. Ne zaman gerçekleştireceğimiz ise şimdilik bir muamma. Ama iş icabı da olsa zaman zaman yöreye giden sevgili kocam o lezzetleri tadarak, bana da gelip anlatarak içimizdeki yemek aşkını bir nebze olsun köreltmek için elinden geleni yapıyor. Öyle ki biz Antep'e lezzetlerine gidemiyorsak onlar bize gelsinden yola çıkarak yapmaya karar verdi Kilis Kebabını.
    Bu kebap içindeki lezzeti, zırhın et, maydanoz, biber ile sayısı belli olmayan kere kesilerek birleşmesine borçlu. Tabi bunu yapmak öyle sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Bu saydığım malzemeler hepsi bir seferde doğranmıyor. Sabır ve el emeği ile önce kuşbaşı etler, sonrasında diğer malzemeler teker teker ilave edilerek, tekrar tekrar zırh ile üzerinden geçilerek sonunda kebabın kıyması elde edilmiş oluyor.

  Bu iş öyle kasaptan kıyma aldım, yaptım oldu demekle olmaz, onu baştan söyleyeyim. Her yemeğin mutlaka bir püf noktası vardır. Ya bir baharat, ya bir son dokunuş yemeğe o eşsiz lezzeti verir. Burada ise işin püf noktası zırh ile hazırlanan bu kıymadır.

   Geri kalanı ise, tepsinin altına patatesleri yerleştirerek, üzerine bu kıymayı yayıp, onun da üzerine domates dilimlerini yerleştirmekten ibaret. Bu şekilde fırına verilerek, enfes kokular eşliğinde pişmesini beklemekten başka bir iş kalmıyor bize.
   

   Sadece Kilis Kebabı bize Antep'i anlatmaya, yaşamaya yetmez tabi ki. Antep yemeklerinin hepsini evde yapmaya kalkmak da hiç o kadar kolay bir şey değil. Ama biz yine de kendi mutfağımızda elimizden geleni ardımıza koymayarak yeni lezzetlerin peşinde olacağız. Bu arada en kısa zamanda da Antep'e gidip, yerinde bu lezzetler ile tanışmak için de çaba göstereceğiz. 
    

Hiç yorum yok: